SVT som ska vara politiskt neutral fortsätter att producera ensidiga politiskt motiverade program
Återigen ger SVT sig ut i krig mot barn och ungdomar med könsinkongruens. Återigen kastas vi in i ett krig för att försvara deras rätt till adekvat vård. SVT som ska vara politiskt neutral fortsätter att producera ensidiga politiskt motiverade program. Nu får det ta mig fasiken vara nog. Det är dags att återigen ladda kanonerna med fakta.
SVT ställer frågan: ”Tänk om ni har fel.” Det föranleder mig att fråga SVT: ”Kan det tänkas att det är ni som har fel?” Förstår ni inte, att ni genom era ensidiga program ger ert stöd till alla de som ifrågasätter att barn och ungdomar kan vara transsexuella. Jag förväntar mig mer seriositet av public service.
Professor Christopher Gillberg må vara expert på ADHD och olika diagnoser inom autismspectrat, men han saknar adekvat kompetens om könsinkongruens. Trots det framställer SVT honom på ett sätt, som får tittarna att tro, att han är expert på området. Det är obegripligt att han tilläts ifrågasätta den adekvata vård som BUPs könsidentitetsmottagninger erbjuder unga transsexuella, utan att SVT inte ställer frågor till honom, om vad han bygger sina uttalanden på.
”Betty”s berättelse om att hon fick diagnosen direkt efter det första mötet med en läkare, handlar egentligen om den preliminära diagnosen, som alltid ställs vid det första läkarbesöket. Den preliminära diagnosen behövs för att en utredning skall kunna påbörjas. Att få en preliminär diagnos innebär inte att man per automatik får diagnosen fastställd, eftersom det först avgörs efter det att psykologutredningen är genomfört.
När utredningen är klar är det den ansvariga läkaren, som efter att ha läst utredningen och samtalat med sitt team, fattar beslutet om diagnosen ska fastställas eller inte.
Vissa påstår, att alla får diagnosen fastställd. Men det är faktiskt inte så. Ett exempel på det är transtjejen som här om dagen fick information om att hon inte får sin diagnos fastställd. Hon är blott en av många.
Lite om begreppet kön
Kön är faktiskt ett komplext begrepp och kan definieras utifrån ett antal utgångspunkter, exempelvis dessa tre:
• Juridiskt kön – Det kön individen har enlitg folkbokföring med könsdefinierat personnumret. Kan benämnas som tilldelat kön vid födseln.
• Medicinskt kön kan delas in i:
– Kromosomalt kön (XX eller XY)
– Hormonellt kön (kvinnlig eller manlig könshormonfördelning
– Anatomiskt kön (fenotypiskt kön, dvs hur man ser ut avseende inre och yttre könsorganen och sekundära könskarakteristika = behåring, kroppskonstitution, bröst m m)
• Könsidentitet – Den inre personliga upplevelsen av att vara eller tillhöra ett visst kön. Könsidentiteten är del av den jag upplevelse som hjärnan skapar
Numera vet man att transsexualism är ett medfött biologisk tillstånd, som beror på att den delen av hjärnan som styr vår könsidentitet avviker från vårt medfödda kön. Forskning har visat att vissa av kärnorna i hypotalamus hos transsexuella män-till-kvinnor har samma storlek som kvinnors kärnor och tvärtom. Det är dessutom klargjort att män-till-kvinnor reagerar på feromoner på samma sätt som kvinnor.
Det påstås även, att det är bättre att behandla könsinkongruens med terapi, än att som idag erbjuda utredning, hormonbehandling och könsbekräftande kirurgi. Men det går faktiskt inte att effektivt behandla med terapi. En sådan terapi kommer att orsaka ett omfattande psykiskt lidande för den det drabbar. Det avhjälps inte heller med sporadiska klädbyten eller att sminka sig efter jobbet.
Maria Hansson
Transaktivist
Referenser:
https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/plastikkirurgi/transsexualism-konsdysfori
https://www.dagenssamhalle.se/samhalle-och-valfard/skola/bunta-inte-ihop-alla-konsavvikelser/