Majoritet av föräldrar vill ha BUPs könsidentitetsmottagninger kvar

Föräldrar till barn och unga med könsdysfori uppger, att de får ett mycket bra bemötande av personalen på BUPs könsidentitetsmottagninger

Bild på Maria
Transaktivisten Maria Hansson

De senaste två åren har det växt till ett motstånd mot att barn och ungdomar med könsdysfori erbjuds utredning och adekvat behandling. Läkare inom barn och ungdomspsykiatrin kritisera sina kollegor på BUPs könsidentitetsmottagninger, och anklagar dem för att vara okunniga.

SVTs Uppdrag Granskning lät föräldrar kritisera BUPs könsidentitetsmottagninger, utan att låta nöjda föräldrar komma till tals. Olika dagstidningar har haft artiklar, där kritiska föräldrar fått komma till tals, helt utan att ge nöjda föräldrar samma möjlighet, att få dela med sig av sina erfarenheter.

Den ena ledarartikel efter den andra, och den ena debattartikel efter den andra har ensidigt refererat till den kritik som några läkare och föräldrar framfört. Det som finns att läsa är ensidigt, och på en hel del områden vilseledande.

Föräldrar till barn med könsdysfori deltog i en enkät undersökning

Eftersom jag kunde konstatera, att det som framkommit i media varit ensidigt, beslöt jag mig för att i en enkät ställa sju frågor, och bjuda in föräldrar vars barn och ungdomar är, eller har varit patienter på någon av BUPs könsidentitetsmottagninger, för att besvara frågorna. 45 av dessa föräldrar deltog.

Fler transkiller än transtjejer

På den första frågan, om hur barnen identifiera sig, framgår det tydligt, att det är fler transkiller än transtjejer, som söker sig till könsidentitetsmottagningerna, precis som media har rapporterat.

Det syns även, att nu när ickebinära inkluderats i könsidentitetsmottagningernas patientgrupp, ingår de ökningen, av ungdomar som utreds för könsdysfori.

Väntetiden från remis till första besöket är för lång

Att 68,89% anser att deras barn och ungdomar fått stå i kö till könsidentitetsmottagningen för länge, bekräftar problemet med de långa köer som finns hos BUPs könsidentitetsmottagninger.

Eftersom Socialstyrelsen anser, att det är viktigt att man remitterar en patient vidare till ett specialistteam om patientens problem handlar om könsidentitet, kan jag inte anse annat, än att de långa köerna är direkt kontraproduktiva.

Föräldrarna upplever att de får ett mycket bra bemötande

Jag bad föräldrarna besvara frågor om hur specialist teamet bemöter dem. Skalan som användes i frågan innebar att 0 = mycket dåligt, 5 = bra och 10 = kan inte bli bättre. Jag blev därför väldigt förvånad, när resultat redovisades på en skala mellan 0 och 100. Hur det blev så, har jag ingen aning om. Därför anpassade jag medelvärdet till skalan 0 till 10. Resultatet hamnade då på 8,2.

Att medelvärdet är så högt som 8,2 överraskade till och med mig, med tanke på allt man kan läsa i media, om föräldrar som anser sig dåligt bemötta av transvården. Ett medelvärde på 8,2 där 10 är bäst, innebär att en klar majoritet av föräldrarna anser att de får ett mycket bra bemötande av teamen.

Ingen av föräldrarna anser att deras barn har börjat med hormonblockerare för tidigt

Med tanke om alla skriverier om att pubertetsblockare sätts in för tidigt, är det överraskande, att ingen av föräldrarna anser, att deras barn påbörjat denne del av behandlingen för tidigt, samtidigt som 13,64% anser den har påbörjats för sent.

Hormonbehandlingen sätts inte in för snabbt

Även ifråga om behandling med hormoner, är det ingen av föräldrarna som anser, att hormoner sätts in för snabbt, samtidigt som 4,44% anser att det tog för lång tid innan deras barn fick börja med hormoner.

Detta är verkligen överraskande, med tanke på hur läkare och några föräldrar i media anklagat BUPs könsidentitetsmottagninger för att tillåta insättande av hormoner för snabbt och utan någon ordentlig utredning.

Personalen på BUPs könsidentitetsmottagninger är professionella

Denna fråga ställdes med tanke på, att det finns läkare inom barn och ungdomspsykiatrin, som på Twitter påstår att personalen på BUPs könsidentitetsmottagninger är okunniga.

Detta motsägs av att hela 81,82% av föräldrarna anser att personalen är professionella som kan sin sak.

4,55% anser att personalen är okunniga. Det skulle ha varit intressant, att veta varför de anser det. Hur som helst är det bra, att de lämnat ett ärligt svar på frågan. Det är viktigt, att alla får komma till tals, även i denne form av enkäter.

BUPs könsidentitetsmottagninger behövs för barnens och ungdomarnas skuld

När det finns läkare inom psykiatrin, debattörer och skribenter som vill lägga ned BUPs könsidentitetsmottagninger, fann jag det viktigt att fråga vad föräldrar till barn och ungdomar med könsdysfori, anser om det. Hela 95,35% vill ha mottagningarna kvar, och anser att det skulle bli en katastrof för deras barn, ifall mottagningarna inte får fortsätta med att erbjuda barn och unga med könsdysfori en adekvat vård.

Konklusion

BUPs könsidentitetsmottagninger gör ett bra jobb, som uppskattas av en majoritet av föräldrar till barn och ungdomar med könsdysfori. De 45 föräldrar som medverkat med svar i min enkät, har förtroende för transvården. Resultatet av enkäten är tydlig. En stor majoritet anser att personalen på könsidentitetsmottagningerna är professionella och kunniga. Det framgår klart och tydligt, att det endast är en liten minoritet som vill att könsidentitetsmottagninger skall läggas ned. Det framgår med all tydlighet, att föräldrar till transbarn och ungdomar får ett mycket bra bemötande av personalen på mottagningarna.

Maria Hansson
Transaktivist
föreläsare
debattör
e-mail: maria.hansson@transaktivist.se